به گزارش کورنگ به نقل از خبرنگار مهر، یکی از مهمترین کارکردهای دولتها برآورده کردن نیازهای جامعه است، امری که لازمه دیگر جامعه شهری است و در ایران اسلامی نیز که در نیم قرن اخیر شاهد افزایش رشد جمعیت بوديم اكنون شاهد قرار گرفتن اوج هرم جمعیتی بر روی سنین جوانی هستیم.
این امر گرچه با سیاستهای درست یا نادرست کنترل جمعیت در سالهای اخیر به سوی پیر شدن میرود اما در دهه 60 شمسی شاهد رشد سه درصدی جمعیت بودیم که اکنون موجب شده متولدین این سالها با ورود به مراتب عالی دانشگاهی بیشترین جویای کار جامعه را تشکیل دهند.
از سوی دیگر حاکم شدن فرهنگ شهر نشینی و مهم تر از آن نوع درآمد دولت که از طریق فروش نفت تأمین میشود دست در دست هم داده و فرهنگ راحت طلبی را به جای فرهنگ کار و کوشش مردان کهن این دیار جانشین کرده است.
تجربه نشان داده در همه کشورهایی که به نوعی حکومتها عمده درآمد خود را از فروش مواد خام با ارزش به دست میآورند، فرهنگ نادرست راحت طلبی حاکم شده که این امر میتواند سمی مهلك برای حیات یک ملت باشد.
اما استان همدان نیز که بیش از یک میلیون و 800 هزار نفر جمعیت دارد دارای ساختاری جوان است و با سیلی از متقاضیان جویای کار روبرو است.
نماینده مردم بهار و کبودر آهنگ در مجلس شورای اسلامی در این خصوص معتقد است: ایجاد اشتغال یکی از دغدغه های همه مسئولین است چراکه همدان به رغم همه ظرفیتهای کشاورزی، صنعتی و معدنی در ایجاد اشتغال از متوسط کشوری نیز پایین تر قرار دارد.
محمد علی پور مختار ادامه داد: محاسبه میزان بیکاری در استان همدان نادرست است چراکه اکنون میزان بیکاران همدان سه تا چهار برابر میزان اعلامی است.
وی با اشاره به اینکه زیر ساختهای صنعتی مناسبی در استان همدان نداریم، افزود: در حوزه کشاورزی نیز شاهد علاقه کمتری برای فعالان هستیم.
در خواست مجوز تأسیس واحدهای صنعتی به یک چهارم کاهش یافته است
نماینده مردم بهار و کبودر آهنگ در مجلس شورای اسلامی اذعان داشت: همدان در ایجاد اشتغال در کشور رتبه 18 را به خود اختصاص داده و در خواست مجوز تأسیس واحدهای صنعتی از سال 85 تا کنون به یک چهارم کاهش یافته است.
پور مختار با تاکید براینکه نباید از صنایع بالادستی انتظار ایجاد شغل به صورت وسیع را داشت، افزود: باید به سوی ایجاد صنایع کوچک و پایین دستی رفت، اکنون کمیته امدادامام خمینی (ره) متوسط درآمد افراد تحت تکفل خود را با خود اشتغالی به یک میلیون تومان در ماه رسانده است.
وی اذعان داشت: چرخه شغل در جامعه شامل رشته تحصیلی، مهارت و نیاز جامعه است که نیازهای کاری را نیاز جامعه تعیین می کند، اما به دلیل از هم گسیختگی مراکز آموزش عالی به لحاظ عدم شناخت از نیازهای واقعی جامعه این چرخه شکل مناسبی ندارد.
نماینده مردم بهار و کبودر آهنگ در مجلس شورای اسلامی اذعان داشت: گرفتن مدرک کارشناسی اکنون به حداقل توقعات جامعه تبدیل شده و بی کاربرد در بخش علوم انسانی دیده میشود، این در حالی است که دانش آموختگان بخش کشاورزی و فنی و مهندسی میتوانند شغل مناسب را بیابند.
پورمختار اظهار داشت: بیش از 20 هزار پزشک در کشور وجود دارند که حاضر به فعالیت در رشته تحصیلی خود نیستند این در حالی است که بسیاری از روستاهای استان با کمبود پزشک مواجهند.
وی با اشاره به اینکه تحصیل کردگان رشتههای علوم انسانی باید به انجام امور مهارتی روی بیاورند تا برخی از مشکلات کاسته شود، افزود: مسئولان نیز فعالیت دانش آموختگان مهارتی در امور مختلف را تضمین کنند.
رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی افزود: صندوق مهر رضا متولی اعطا تسهیلات برای ایجاد کارگاهای کوچک است و کار فرمایان این بخش میتوانند از معافیت مالیاتی و تأمین اجتماعی برخوردار شوند.
پورمختار با اشاره به اینکه علت عدم استقبال از کار آفرینی سختیها و ریسکهای این بخش است، افزود: وقتهای بدون استفاده در ادارات دولتی زیاد و سرانه کار مفید نیز پایین است.
وی ادامه داد: دولت نیز اکنون محدودیتهایی برای صرف بودجه دارد و چند قانون خوب در مجلس برای رونق بخشیدن به فضای كسب و کار نیز تصویب شده است.
مسئولان در ایجاد شغل کم کاری کردهاند
نماینده مردم بهار و کبودر آهنگ در مجلس شورای اسلامی با اشاره به معافیتهای مالیاتی و تأمین اجتماعی در این قوانین برای رونق اشتغال، گفت: مسئولان در ایجاد شغل کم کاری کردهاند، این مشکل نه تنها در استان همدان وجود دارد بلکه سراسری و ناشی از عدم کار کرد درست این دستگاهها است.
پورمختار افزود: دستگاههای اجرایی آمار و اطلاعات دقیقی از بیکاران ندارند و بیکاران نیز اطلاعات دقیقی برای یافتن شغل ندارند چرا که به آنان اطلاع رسانی نشده است.
وی با اشاره به اینکه 30 نفر از معوقان بزرگ بانکی تعیین تکلیف شدهاند، اذعان داشت: بانکها کار کرد درست خود را ندارند.
نماینده مردم بهار و کبودر آهنگ در مجلس شورای اسلامی با تاکید براینکه مسئولان باید پیگیر رفع مشکل بیکاری باشند، عنوان کرد: مدیریت جهادی برای دیگران نیست، نباید دیگران را به آن توصیه کرد و خود کنار نشست.
پورمختار اذعان داشت: امروز در جنگ اقتصادی با دنیای استکبار قرار داریم، مدیران باید همت کنند تا رونق به بازار کار بر گردد.
مدیر کل کار، رفاه و تأمین اجتماعی استان همدان نیز معتقد است که میتوان از نیروی تحصیل کرده کشور با برنامه ریزی درست استفاده لازم را برد.
مسعود اقلامی با اشاره به اینکه آمار ارائه شده از میزان بیکاری از سوی مرکز آمار ایران ما را نیزدچار تعارض کرده است، بیان داشت: مرکز آمار ایران فعالیت شغلی را معطوف به دو ساعت کار در هفته میداند.
وی با بیان اینکه در سال گذشته نهادهای مختلف استان تعهد ایجاد 32 هزار شغل را داشتند، افزود: از این میزان 75 درصد در بخش خود اشتغالی مشغول به فعالیت شدهاند و 35 درصد نیز به واحدهای صنعتی و خدماتی معرفی گردیدهاند.
مدیر کل کار، رفاه و تأمین اجتماعی استان همدان با اشاره به رشد جمعیت پس از انقلاب اسلامی و ورود تحصیل کردگان به بازار کار، اظهار داشت: از این نیروی تحصیل کرده میتوان با برنامه ریزی درست استفاده برد.
لزوم ایجاد جهاد مهارت آموزی در کشور
اقلامی با تاکید برلزوم جهاد مهارت آموزی در کشور افزود: با این کار میتوان پلی بین بازار کار و متقاضیان ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه اکثر متقاضیان کار فاقد مهارت هستند، بیان داشت:همه رشتههای دانشگاهی کارکرد خوبی دارند اما بیش از نیاز کشور تربیت شده داریم.
مدیر کل کار، رفاه و تأمین اجتماعی استان همدان با تاکید براینکه باید ظرفیت مراکز فنی و حرفه ای کشور به سوی آموزش مهارت برود، افزود: برای مهارت آموزی باید در جامعه فرهنگ سازی شود.
اقلامی افزود: سرمایه گذاران در ماههای اخیر علاقه زیادی برای سرمایه گذاری در استان پیدا کردهاند و این خود زمینه ایجاد اشتغال را در همدان فراهم میکند.
وی با اشاره به اینکه نیروی کار بدون داشتن مهارت نمیتواند وارد بازار کار شود، اذعان داشت: تنها نمیتوان به ایجاد صنایع بزرگ برای ایجاد شغل تکیه کرد بلکه باید به صنایع کوچک نیز توجه نداشت.
مدیر کل کار، رفاه و تأمین اجتماعی استان همدان با اشاره به لزوم اجرایی شدن طرح کار آموزی برای دارندگان مهارت در واحدهای صنعتی، افزود: فعالان بخش ساختمانی نیز میتوانند از بیمه این بخش استفاده کنند و تسهیلات مناسبی برای ایجاد کارگاهی کوچک داده میشود.
وی با اشاره به اینکه اشتغال و تولید مسئولینی فرا دستگاهی دارد، افزود: سیستم بانکی کشور همراه با تولید نیست چرا که مقررات آنها اجازه این کار را نمیدهد.
مدیر کل کار، رفاه و تأمین اجتماعی استان همدان اذعان داشت: 300 واحد صنعتی تعطیل شده استان تعیین تکلیف شدهاند و می توانند تسهیلات سرمایه در گردش نیز دریافت کنند اما باید در روند اعطا تسهیلات و سود آن تجدید نظر شود چرا که به این منوال تولید به صرفه نیست.
افلامی پیشنهاد داد که در طرح هدفمندی یارانهها یارانه ای برای یاری کار آفرینان در پرداحت حق بیمه تأمین اجتماعی کار گران در نظر گرفته شود.
آنچه فرهنگ کار و کوشش را در کشور زمین گیر کرده و شاهد ورود روز افزون متقاضیان کار نیز به آن هستیم، راحت طلبی است که این امر نیز برگرفته از فرهنگ اقتصادی کشور است که ناشی از استفاده از ثروتهای ملی برای تأمین نیازها است نه استفاده از نیروی تولید برای تأمین آن.
حال که رهبر معظم انقلاب خواستار برداشته شدن موانع ازدواج برای جوانان هستند یکی از این موانع فراهم بودن شغل است و به نظر میرسد تنها راهی که میتواند رمز گشای کلاف سر در گم بیکاری در کشور باشد لزوم ایجاد جهاد مهارت آموزی در کشور است، امری که نه تنها میتواند نیاز صنعت را در کشور برآورده کند بلکه میتواند به ایجاد کار آفرینی در کشور بینجامد و بدون شک تحقق بخش حماسه اقتصادی خواهد بود.
از مسئولان در سال مدیریت جهادی انتظار میرود با شناسایی بیکاران و یاری دادن آنان در ایجاد مهارت بتوانند پایتخت تاریخ وتمدن استان را از معضل همیشگی بیکاری رهایی بخشند.
انتهای پیام
دیدگاه شما