به گزارش کورنگ به نقل از پایگاه اطلاع رسانی اسراء : حضرت آيت الله جوادی آملی در ادامه سلسله مباحث اخلاقی خود با بیان اینکه هر کس گناه می کند با یک شرک مستور و خفی همراه است، فرمودند:
وقتي از امام معصوم(عليه السلام) سؤال ميكنند كه چگونه مؤمن, مشرك ميشود فرمود همين كه ميبينيد ميگويند «لولا فلان لهلكت»، اگر فلان كس نبود ما از بين ميرفتيم, اگر فلان كس نبود اين بيمار شفا پيدا نميكرد اگر فلان كس نبود اين مشكل حل نميشد، اين يك شرك مستور است. بايد گفت خدا را شكر كه به وسيله فلان شخص خدا مشكل ما را حل كرد چون اشخاص و اشياء هر چه هست و هر كه هست در نظام ربوبي مجاري فيض خدايند خداي سبحان با اين مجاري به انسان احسان ميكند پس هيچ موجودي در برابر خدا نيست كه ما بگوييم اول خدا دوم فلان شخص يا اگر فلان شخص نبود مشكل ما حل نميشد.
معظم له با اشاره به نامه حضرت امیرالمومنین به مالک اشتر با بیان اینکه باید همه مخصوصاً مسئولان بدانند گناه, جنگ با خداست و نباید به جنگ خدا مبادرت کرد، فرمودند: توضيح این که گناه, جنگ با خداست این است که يك وقت كسي خلاف دستور شرع انجام ميدهد منشأ اين مخالفت اين است كه يا جهل به حكم دارد يا جهل به موضوع, يا سهو حكم دارد يا سهو موضوع, يا نسيان حكم دارد يا نسيان موضوع, يا خطاي حكم دارد یا خطاي موضوع, يا غفلت از حكم دارد يا غفلت از موضوع, يا اكراه است يا اجبار است يا الجاء است يا اضطرار است هيچ كدام از اين موارد گناه نيست بر اساس حديث رفع «رُفع عن امّتي» همه اينها برداشته شد، پس چه وقت معصيت است؟ آن وقتي كه به حكم علم داشته باشد بدون غفلت و سهو و نسيان به موضوع علم داشته باشد بدون سهو و غفلت و نسيان, اكراه و الجاء و اضطرار نباشد اين ميشود گناه, معنايش اين است كه خدايا من ميدانم شما گفتيد اين كار حرام است ولي به نظر من بايد بكنم، هيچ گناهي نيست مگر اينكه در درون آن شرك نهفته است.
ایشان با بیان این مطلب که معلوم می شود جنگ با خدا تنها بر هم زدن امنيت اجتماعی و اقتصادي در جامعه نيست، فرمودند: هر كسي دارد گناه ميكند اين جنگ با خداست، اگر درمان نشود بعيد است انسان بتواند در خطرات مرگ با ايمان بميرد .
معظم له ادامه دادند: مرتب باید به ياد خدا باشيد براي اينكه آن فشار مرگ، آن تامّه مرگ، آن علوم حصولي عادي را از ياد انسان ميبرداما چيزي كه مَلكه باشد از ياد آدم نميرود اين براي هميشه زنده است اين ايمان مستمر باعث ميشود كه انسان در برابر اين سؤالها که جزء الفبای دین است مثل اینکه دینت چیست، کتابت چیست، قبله ات کدام است، نماند.
حضرت آیت الله جوادی آملی در ادامه به تشریح نامه پنجاه و سوم نهج البلاغه یا همان عهد نامه مالک اشترکه امیرالمومنان وقتی او را به ولایت مصر منصوب کرد به او نوشت، پرداختند.
کاربران برای دیدن متن کامل درس اخلاق به بخش آرشیو دروس اخلاق مراجعه نمایند.