کورنگ: نخستین جشنواره ملی در روستای دوستدار کتاب در حالی برگزار شد که 621 روستا در این طرح شرکت کرده و در 3 مرحله داوری شدند که 20 روستا از جمله شهرک سلگی از توابع بخش خزل نهاوند به مرحله نیمهنهایی رسیدند این جشنواره به منظور گسترش عدالت و توسعه فرهنگی کشور اجرا شد تا به واسطه آن فعالترین روستاهای کشور در حوزه کتاب شناسایی شوند.
این جشنواره نخستین گام توسعه فرهنگی در روستاها محسوب میشود که از سوی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طراحی شده است.
همچنین حمایت از اقدامهای انجام شده در روستاها در عرصه کتاب و کتابخوانی، حمایت از پیشنهادهای ابتکاری در حوزه کتاب و کتابخوانی در روستاها، معرفی فعالیتهای فرهنگی و ترویجی مرتبط با کتابخوانی که با مشارکت مردم و دستگاههای فعال در روستا انجام یا اجرای آن برای سال آینده پیشبینی شده است، تلاش برای تأمین بودجههای لازم برای گسترش فعالیتهای مربوط به کتاب و کتابخوانی در روستاها و توجه کردن مردم و نهادهای روستایی به اهمیت کتاب و فرهنگیتر شدن فضاهای روستاها و... از اهداف جشنواره به حساب میآید.
در این بین نهاوند در کنار 19 روستای دیگر به عنوان یکی از روستاهای دوستدار کتاب معرفی شد.
در مرحله نهایی 50 روستای منتخب و 5 روستای قابل تقدیر در هفته نخست اسفندماه سال جاری مشخص و اعلام میشود منتظریم که آیا این روستا به مرحله نهایی راه مییابد یا خیر.
مسئول کتابخانه ولیعصر شهرک سلگی با ابراز خرسندی از این موقعیت کسب شده، یکی از مؤلفههای این انتخاب را افزایش عضوهای این کتابخانه از 120 به 631 نفر در طول یک سال و اندی میداند و میگوید: از ابتدا سعی شد، که نه صرفاً با هدف برگزیده شدن در این طرح؛ بلکه با هدف ترویج بیشتر فرهنگ کتاب و کتابخوانی در بین روستا، ایدهها و کارهایی انجام شود که مردم روستا را به فضای کتابخانه بیشتر سوق دهد. یکی از این طرحها، علاوه بر تبلیغات گسترده در سطح روستا، برگزاري رايگان کلاسهای آموزشی زبان انگلیسی، نقاشی و کامپیوتر بود و به دلیل كم بودن مراکز تفریحی و فرهنگی در روستاها، عمدتاً تعداد زیادی از بچههای روستا و حتی روستاهای اطراف در این کلاسها شرکت میکردند و این خود محرکی بود برای فراخواندن زنان روستا، به عبارتی مادران و کودکان به فضای کتابخانه.
آذین حمیدی در ادامه میگوید: خیران هم در زمينهساز بودن این انتخاب قطعاً نقش قابل ملاحظهای داشتند؛ بخصوص که زمین کتابخانه توسط 2 برادر خیر این روستا اهدا شده است و پس از آن هم خيران در تجهیز و گسترش فضاي کتابخانه و اینکه در آن خلأیي احساس نشود، همچنین از لحاظ فیزیکی نیز تفاوت چندانی با کتابخانههای مرکز شهر نداشته باشد تلاش و کمک زيادي کردند.
حمیدی میافزايد: در روستای شهرک سلگي، افتخاراتی چون مسعود سلگی مترجم کتابهای «بالونها» و«شرابخانه عالم» و قاسم سلگی نویسنده کتاب «جدال عقل و عشق» تأیید میکند که در این روستا علاقه به مطالعه و فرهنگ کتابخوانی به خوبی با وجود اهالی روستا عجین شده است و ما صرفاً توانستیم فضایی را ایجاد کنیم که اهالی روستا این علاقه را بیشتر در خود بپرورانند، که در حال حاضر نیز احراز این رتبه توسط روستای هشرک موجب شعف بیشتر اهالی شده و انگيزه اهالی را به مطالعه بیشتر كرده است.
حمیدی وجود همیار کتابخانه را هم یکی از دلايل انگیزه دانشآموزان روستا به مطالعه میداند و ادامه میدهد: ما در هر مدرسه یک همیار کتابخانه داريم و در ساعتی مشخص فرد همیار به کتابخانه میآيد و کتابهای مورد نیاز دانشآموزان مدرسه از کتابخانه میگيرد و به مدرسه میبرد که همین مسأله علاقه دانشآموزان را به مطالعه زياد میكند ضمن اینکه وقتی در خانوادهای دانشآموزی علاقه شدیدی به مطالعه داشته باشد، قطعاً در والدین نیز کششی به مطالعه ایجاد میشود همان گونه که عکس این قضیه صادق است، ضمن اینکه تنوعی هم که در بخش کودک این کتابخانه ایجاد شده است در جذب کودکان به کتابخانه بسیار مؤثر بوده است.
حمیدی میگوید: روستای شهرک 3 هزار و 800 نفر جمعیت دارد که از این تعداد 631 نفر عضو کتابخانه هستند و مسنترین عضو کتابخانه در روستای شهرک 65 تا 70 سال سن دارد ما جالبتر اینکه حتی تعدادی از کشاورزان روستا نیز عضو کتابخانه هستند و این تأییدی است بر این ادعا که فرهنگ مطالعه با پیکره این روستا کاملاً عجین و آمیخته است.
وی در پایان هم از محمد سلگی، علیرضا سلگی، محمد سلگی، علیرضا گوران قدرداني ميكند و ميگويد: بخش اعظمی از این موفقیت به دلیل تلاشهای این 5 نفر است که اگر در همه امور همراه ما نبودند قطعاً امروز روستای شهرک جز 20 روستا بهتر دوستدار کتاب نبود.
همدان پیام/